Ha filteres teákról van szó, akkor hajlamos vagyok főleg a Lipton-Pickwick vonalon gondolkodni, pedig az ismerteken kívül még rengeteg kevésbé ismert márka is kapható itthon. Ezek közül egy a Mlesna, aminek sokféle terméke van, mégsem ismertem egészen addig, amíg nem kaptam egy olvasói levelet, melynek írója (többek között) ennek a teának az értékelését kérte.
Név: Mlesna Jasmine Green Tea
Beszerzés helye: GRoby
Ár: 1190Ft/doboz (100 gramm)
Kiszerelés: 50*2 gramm egy dobozban.
Összetevők: zöld tea, jázmin aroma
Kiszerelés: 50*2 gramm egy dobozban.
Összetevők: zöld tea, jázmin aroma
Elkészítési tanácsok: Ajánlott vízhőmérséklet: 100 °C, áztatási idő: 2-3 perc
Csomagolás: Szép, igényes doboz, amin belül még egy réteg csomagolás védi a filtereket.
Vélemény: Amire elsőre feltűnhet, az az, hogy ez a tea bizony nem olcsó, de erről a kiszerelés is tehet. Egy 20 filtert tartalmazó doboz 500-600 forintért talán már nem tűnne olyan vészesnek. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy a 100 gramm áráért, már ugyanekkora mennyiségű közepes minőségű szálas zöld teát is lehet kapni. Persze mindkét típusnak megvannak az előnyei, tervezek is erről egy bejegyzést, szóval most nem ragozom tovább.
A lényeg úgyis az íz, ha az rendben van, akkor máris nem fáj annyira a kifizetett összeg. A doboz, majd a belső csomagolás kinyitása után előtörő erős, parfümös, nem túl természetes illat azonban nem éppen a legjobb ízt sejteti. De valószínűleg csak a sok filter együttes aromája túl agresszív, mert ha kiemelek egyet, akkor az már kellemesebb illattal bír. Az apró darabkák áztatás közben láthatóan megduzzadnak, a világos sárga színű, tiszta főzet fölé hajolva pedig kellemes aroma érezhető. Jó hír, hogy már kevésbé tűnik mesterségesnek a jázminos ízesítés. Persze nincsenek komoly illúzióm afelől, hogy tényleg jázminnal érintkeztek-e a levelek, de legalább nem érződik nagyon a csalás és ez jó. A főzetbe kortyolva szembesültem vele, hogy nekem ez a fajta ízesítés még mindig nem a kedvencem, de ez ne riasszon el Titeket. Az alap zöld teával nincs gond, de a jázminos aroma számomra túl parfümös volt, és túlságosan rányomta a bélyegét az egész ital ízére. Lehet, hogy csak meg kellene szoknom, mert először a Lipton Goldot is furának éreztem, és mára már nincs így.
A harmadik csésze elfogyasztása után már ennél a teánál is javult a helyzet, igaz közben rájöttem, hogy ha a levelek ízét hangsúlyosabbá szeretném tenni, akkor a 3-4 deci vízzel való hosszabb, 4-5 perces áztatás segít ebben. Így az aroma gyengült (azért még mindig egyértelműen érezhető), ezzel pedig az én szememben javult az összkép. Persze, ha valakinek nagyon tetszik a jázminos íz, akkor ő maradjon az eredeti elkészítésnél. A lényeg, hogy egy korrekt filteres teáról van szó, mégis csak fenntartásokkal tudom ajánlani. Ha valaki a legegyszerűbb, leggyorsabb módon szeretne teázni, viszont nem zavarja a nagy kiszerelés (és az ebből fakadó ár), illetve az erős aroma, akkor irány a bolt, ellenkező esetben viszont érdemes elgondolkodni a fentieken. Filteres zöld teák között megállja a helyét, és nem félek attól, hogy nem fog elfogyni, de a kedvencem sem lesz.
A lényeg úgyis az íz, ha az rendben van, akkor máris nem fáj annyira a kifizetett összeg. A doboz, majd a belső csomagolás kinyitása után előtörő erős, parfümös, nem túl természetes illat azonban nem éppen a legjobb ízt sejteti. De valószínűleg csak a sok filter együttes aromája túl agresszív, mert ha kiemelek egyet, akkor az már kellemesebb illattal bír. Az apró darabkák áztatás közben láthatóan megduzzadnak, a világos sárga színű, tiszta főzet fölé hajolva pedig kellemes aroma érezhető. Jó hír, hogy már kevésbé tűnik mesterségesnek a jázminos ízesítés. Persze nincsenek komoly illúzióm afelől, hogy tényleg jázminnal érintkeztek-e a levelek, de legalább nem érződik nagyon a csalás és ez jó. A főzetbe kortyolva szembesültem vele, hogy nekem ez a fajta ízesítés még mindig nem a kedvencem, de ez ne riasszon el Titeket. Az alap zöld teával nincs gond, de a jázminos aroma számomra túl parfümös volt, és túlságosan rányomta a bélyegét az egész ital ízére. Lehet, hogy csak meg kellene szoknom, mert először a Lipton Goldot is furának éreztem, és mára már nincs így.
A harmadik csésze elfogyasztása után már ennél a teánál is javult a helyzet, igaz közben rájöttem, hogy ha a levelek ízét hangsúlyosabbá szeretném tenni, akkor a 3-4 deci vízzel való hosszabb, 4-5 perces áztatás segít ebben. Így az aroma gyengült (azért még mindig egyértelműen érezhető), ezzel pedig az én szememben javult az összkép. Persze, ha valakinek nagyon tetszik a jázminos íz, akkor ő maradjon az eredeti elkészítésnél. A lényeg, hogy egy korrekt filteres teáról van szó, mégis csak fenntartásokkal tudom ajánlani. Ha valaki a legegyszerűbb, leggyorsabb módon szeretne teázni, viszont nem zavarja a nagy kiszerelés (és az ebből fakadó ár), illetve az erős aroma, akkor irány a bolt, ellenkező esetben viszont érdemes elgondolkodni a fentieken. Filteres zöld teák között megállja a helyét, és nem félek attól, hogy nem fog elfogyni, de a kedvencem sem lesz.
Pontszám: 5,5/10
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése