Név: Chai Fűszer
Beszerzés helye: Teásbolt
Ár: 1210 Ft/100 gramm
Leírás: Fekete tea és fűszerek ízesített keveréke. Ez a Chai variáció az indiai kultúrában gyökerezik. Friss, intenzív és csípős köszönhetően a különféle fűszereknek és az enyhe narancsos beütésnek.
Összetevők: Fekete tea, bors, fahéj, gyömbér, kardamom, aroma.
Elkészítési tanácsok: a honlapon semmi nem volt megadva, így a fekete teáknál szokásos 100°C-os vizet és kb. 3 perces áztatást alkalmaztam.
Vélemény: A tea egészen kis levelekből áll, a hozzá kevert fűszerek jól láthatóak. Leöntés előtt főleg fahéj és szegfűszeg kellemes illatát éreztem. Kétszer is megnéztem, de az utóbbi tényleg nem szerepel az összetevők között. Ez azért érdekes, mert a főzet első kortyaiban is a fenti két ízt éreztem, aztán megjelent a bors csípőssége, és talán egy árnyalatnyi gyömbér is, bár ezt tuti, hogy nem találtam volna ki magamtól. Az utolsó két-három kortynak volt egy kezdetben enyhe, aztán kissé erősödő, de egyáltalán nem kellemetlen borsos utóíze, ami számomra érdekesebbé tette az italt. Erre szükség is volt, mert nélküle nem sok emlékezetes van ebben a teában. Nem mondom, hogy nem finom, de jellegzetesebb ízt vártam, ha már ennyi fűszer van benne, és a fekete tea karakteres íze sem érződik.
Először 1 teáskanál teával próbálkoztam, majd a gyenge íz hatására, tettem egy próbát 1,5 teáskanálnyival, azonban az eredmény így sem lett jobb, csak a főzet lett kicsit sötétebb színű.
A közepesnél valamivel gyengébb erősségű ital bármikor fogyasztható, de nem kell semmi különlegesre számítani, nem érdemes ünnepi alkalmakra tartogatni. Azt viszont külön említésre érdemesnek tartom, hogy a levelek illata szárazon és az áztatás után is remek téli hangulatot képes varázsolni.
UPDATE: Egy Facebook-kommentelő jelezte, hogy ezt a teát általában tejjel és cukorral szokták fogyasztani, mégpedig úgy, hogy a tejet és a vizet együtt forralják fel, és ezzel áztatják a leveleket. Utánaolvastam ennek a módszernek és a leírások többsége a tej és víz 1-1 arányú keverékét javasolta. Kipróbáltam így is a teát, és mindenkinek ajánlom, hogy tegye meg, mert az így készülő ital tényleg nagyon finom, viszont nekem akadt egy problémám vele: ez így már nem igazán tea, inkább egy fűszeres capuccinora hasonlít, amiben a tealevelek ízét egyáltalán nem éreztem. Ennek ellenére biztosan fogok még ilyen tejes Chai-t készíteni, de, ha teára vágyom, akkor inkább valami hagyományosat választok.
Érdekes, hogy az italnak a cukor is fontos része, anélkül kevésbé volt érezhető a fűszeres íz.
Először 1 teáskanál teával próbálkoztam, majd a gyenge íz hatására, tettem egy próbát 1,5 teáskanálnyival, azonban az eredmény így sem lett jobb, csak a főzet lett kicsit sötétebb színű.
A közepesnél valamivel gyengébb erősségű ital bármikor fogyasztható, de nem kell semmi különlegesre számítani, nem érdemes ünnepi alkalmakra tartogatni. Azt viszont külön említésre érdemesnek tartom, hogy a levelek illata szárazon és az áztatás után is remek téli hangulatot képes varázsolni.
UPDATE: Egy Facebook-kommentelő jelezte, hogy ezt a teát általában tejjel és cukorral szokták fogyasztani, mégpedig úgy, hogy a tejet és a vizet együtt forralják fel, és ezzel áztatják a leveleket. Utánaolvastam ennek a módszernek és a leírások többsége a tej és víz 1-1 arányú keverékét javasolta. Kipróbáltam így is a teát, és mindenkinek ajánlom, hogy tegye meg, mert az így készülő ital tényleg nagyon finom, viszont nekem akadt egy problémám vele: ez így már nem igazán tea, inkább egy fűszeres capuccinora hasonlít, amiben a tealevelek ízét egyáltalán nem éreztem. Ennek ellenére biztosan fogok még ilyen tejes Chai-t készíteni, de, ha teára vágyom, akkor inkább valami hagyományosat választok.
Érdekes, hogy az italnak a cukor is fontos része, anélkül kevésbé volt érezhető a fűszeres íz.
Pontszám: 5/10
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése