Ha valakit rögtön az érdekel, hogy
milyen volt: egyszerűen fantasztikus! A türelmesebb olvasók
kedvéért viszont kezdjük inkább a történet elejéről:
Egyszer az interneten teás infók után
kutatva felfigyeltem a „teakurzus” szóra, és rögtön tudtam,
hogy én részt akarok venni egy ilyenen. Szerencsére nem is kellett
sokat várnom (pedig milyen soknak tűnt az a három hét!), mert a
Flying Bird teaház által meghirdetett legközelebbi időpont éppen
megfelelt nekem. Így aztán rögtön jelentkeztem, és boldogan
gondoltam arra, hogy olyan emberekkel leszek együtt, akik nem
sajnálnak áldozni a pénzükből és a szabadidejükből a
teázásért.
Aztán eljött a november 23-a, én
pedig izgatottan indultam a Kazinczy utca felé. Belépve a teaházba
egyből barátságos légkör fogadott a tulajdonos (ő vezette a
kurzust; mostantól Annaként hivatkozok rá) és az alkalmazott is
kedvesek voltak. Még volt egy kis idő kezdésig, ezért gyorsan
körülnéztem, és feltűnt, hogy igazán sokféle teát, illetve
teás eszközt árulnak, kicsivel később azt is megtudtam, hogy a
választék a kínai és a taiwani vonalat fedi le.
Előzetesen azt gondoltam, hogy én
leszek a társaság legfiatalabb tagja, és a többiek főleg
középkorúak lesznek, ehhez képest azonban kellemes meglepetés
ért. Ugyan nem tudom biztosan, hogy ki hány éves volt a résztvevők
körül, de meglehetősen fiatalos, szimpatikus csapat állt össze,
ez pedig mindenképpen segítette a feloldódásomat. Párokba
rendeződtünk, majd a kapott utazó gaiwan-szettek kibontása, és
bemutatása után egy fehér teával kezdtünk neki a kurzusnak. A
teák készítése és fogyasztása közben Anna folyamatosan
tanácsokkal látott el minket, illetve fontos és érdekes elméleti
dolgokat mesélt az adott teafajtával kapcsolatban. Nagyjából
képben vagyok a fő típusokat illetően, de bőven tudott újat
mondani, érdemes volt odafigyelni rá, annak pedig különösen
örülök, hogy végre megtanultam, hogyan kell gaiwannal teát
készíteni. A fehér teát egy natúr, aztán egy jázminos zöld
követte, majd áttértünk az oolongokra. (Itt említem meg, hogy
sajnos a legtöbb teának elfelejtettem a pontos nevét, téves
információt pedig nem szeretnék írni, ezért inkább csak a
típusokat sorolom fel.) Az oolongok sorát egy kókusztejjel gőzölt
példány nyitotta, ami alapból nem is lett volna a program része,
de az egyik résztvevő megemlítette, hogy neki nagyon ízlett, így
megkóstoltuk. Ez jól jelzi, hogy a kurzus tematikája egyáltalán
nincs kőbe vésve, képes igazodni a vendégek igényeihez.
Egyébként ez a tea nekem kevésbé ízlett, hiányoltam belőle az
igazi oolong ízt, de szerencsére a következő két két körben
megkaptam azt is a hagyományos oolongoknak köszönhetően. Ekkora
már maximálisan fel voltam pörögve, és a hangulat is remek volt.
Beszélgettünk, nevettünk teáztunk, repült az idő. Így történt, hogy még csak most következett a vörös tea (Yunnan Golden
Snail), de már majdnem 8 óra volt, ami elvileg a kurzus végét
jelentette volna – szerencsére csak elvileg.
Ezek után még körülültök Annát, ő pedig elkészített nekünk egy 30 éves sheng puerh teát, illetve egy szintén 30 éves sütött oolong-ot. Igen, két olyan teát is ittam, ami idősebb nálam, és az utóbbi is szenzációsan finom volt, de számomra a puerh egyértelműen maga mögé utasította az összes teát, amit aznap, sőt egész eddigi életemben kóstoltam. Mintha nekem találták volna ki: nagyon szeretem a teltebb, földesebb ízeket, és ez pont ilyen volt. Az egészben pedig az a legszebb, hogy sheng puerhek között még csak nem is számít igazán soknak a 30 év, így megvan rá az esélyem, hogy még ennél is idősebb teát igyak. Mindenesetre a terveim között eléggé előkelő helyre került egy yixing kanna illetve egy minőségi sheng puerh beszerzése.
Ezek után még körülültök Annát, ő pedig elkészített nekünk egy 30 éves sheng puerh teát, illetve egy szintén 30 éves sütött oolong-ot. Igen, két olyan teát is ittam, ami idősebb nálam, és az utóbbi is szenzációsan finom volt, de számomra a puerh egyértelműen maga mögé utasította az összes teát, amit aznap, sőt egész eddigi életemben kóstoltam. Mintha nekem találták volna ki: nagyon szeretem a teltebb, földesebb ízeket, és ez pont ilyen volt. Az egészben pedig az a legszebb, hogy sheng puerhek között még csak nem is számít igazán soknak a 30 év, így megvan rá az esélyem, hogy még ennél is idősebb teát igyak. Mindenesetre a terveim között eléggé előkelő helyre került egy yixing kanna illetve egy minőségi sheng puerh beszerzése.
Mindezek után rengeteg friss
élménnyel, egy utazó gaiwan szettel, és egy új teával (erről
majd egy külön bejegyzésben) távoztam a teaházból fél 11
környékén, és éreztem, hogy ezzel az estébe nyúló délutánnal
új fejezet nyílott a teás utamon. Lelkiismeret furdalásom volt az
összes eddig elkészített teám miatt, amire nem figyeltem eléggé
oda, hiszen megtapasztaltam, hogy ugyanabból az alapanyagból az
apró különbségek hatására milyen sokféle eredmény lehet.
Nagyon sok új információval gazdagodtam, de nem ezt éltem meg fő
pozitívumként (hiszen sajnos úgysem tudok mindent megjegyezni), a
hangulat és a teaszerető emberek társasága sokkal fontosabb volt
számomra. A születésnapi teapartim után ismét bebizonyosodott,
hogy a közös teázás is hatásosan össze tudja hozni az
embereket, nincs szükség ehhez alkoholra. A blogra nézve fontosnak
tartom megemlíteni, hogy ezentúl valószínűleg kicsit szigorúbb
leszek az értékeléseknél, és könnyen előfordulhat, hogy a
gaiwanomat is be fogom vetni egy tea kipróbálásánál.
Mindemellett igyekszem nem „túlsznoboskodni” a dolgot, és ezek
után is teret adni az egyszerűen csak finom – akár filteres –
teáknak. Persze az a puerh mindig is egy teljesen más szint
marad...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése