Szuper jeges tea egyszerűen

A teaszeretők többsége valószínűleg nyáron sem mellőzi kedvenc italát, viszont ebben az időszakban sokan inkább a hideg változatot részesítik előnyben. Ennek sokféle elkészítési módja létezik, én is próbálkoztam többfajta praktikával, aztán pár napja a Flying Bird teaház vezetőjének, Annának a blogján találtam egy zseniálisan egyszerű, mégis szuper ötletet, amit meg kell osztanom Veletek. Igazából elég lenne, ha csak Facebookon megosztanám az Ő leírásának linkjét, de túlságosan tetszik ez a módszer ahhoz, hogy ne írjak róla bővebben. 

Először röviden bemutatom a lényeget, aztán hozzáfűzök pár részletet és a személyes tapasztalataimat. Gyakorlatilag annyiról szól az egész, hogy zöld teát teszünk egy üveg szobahőmérsékleten lévő (lehetőleg alacsony ásványianyag-tartalmú) szénsavmentes ásványvízbe, aztán ezt be a hűtőbe és (mivel a zöld tea hideg vízben is kioldódik) kábé egy óra múlva már ihatjuk is. Ez eddig pofonegyszerű, és csak egy hajszállal lesz bonyolultabb, hiszen most jön a trükkös rész: kell még egy kupak, ami jó a az üvegre, ezt ügyesen kilyukasztgatjuk. Teljesen mindegy, hogy mivel és hogyan, a lényeg, hogy legyen rajta pár nem túl nagy lyuk. Mellékelek egy képet az enyémről, ami még kortárs művészeti alkotásnak is csúnya lenne, mégis tökéletesen ellátja a funkcióját, vagyis az üvegre csavarva le lehet vele szűrni a teát. Szóval nem kell vizet forralni, aztán visszahűteni, vagy bármilyen eszközzel bajlódni, egyszerűen csak tealevelek a vízbe, aztán később kupakcsere és máris fogyasztható a kész ital, így például kirándulásokra vagy éppen munkahelyre is kitűnően alkalmas ez a módszer. A végeredménye pedig egy finom, egészséges és kalóriamentes frissítő. 

tealevelek az ásványvízben



Most pedig néhány részlet kérdés-válasz formában:

Mennyi tea kell egy fél/másfél literes vízhez?

Anna fél literhez 3, másfél literhez pedig 10 gramm teát ajánl, de természetesen nem kell mérleggel pontosan kimérni az adagokat, úgyis sokat számít az egyéni ízlésetek, szóval próbálkozzatok nyugodtan! 

Milyen zöld teát érdemes használni?

Lehetőleg friss, azaz idén szedett zöld (vagy akár fehér) teát válasszatok a lehető legjobb íz elérése érdekében, én például Longjinget mellet döntöttem, ami nem a legolcsóbb megoldás, de cserébe szuper ital lesz belőle. Persze, ha esetleg van korábbról megmaradt teátok, azzal is érdemes lehet próbálkozni, legfeljebb kevésbé lesz intenzív ízű a végeredmény. Egy tavaly vásárolt senchát is felöntöttem vízzel és egészen jó frissítőt kaptam.

Mennyi ideig lehet a vízben hagyni a teát?

Itt közel sincsenek annyira szűk intervallumok, mint amikor meleg vízzel készítjük a teát. Legalább egy órát érdemes várni a szűrés előtt, hogy a levelek jól ki tudjanak ázni, innentől kezdve pedig rajtatok áll a dolog. Én eddig legfeljebb három órára hagytam a teát a vízben, de ha magatokkal viszitek az üveget kirándulásra, és nem tudjátok napközben leszűrni, akkor sem hiszem, hogy jelentősen megkeseredne az ital. 

jeges tea készen, leszűrve

Többször is fel lehet használni a tealeveleket?
Persze, semmiképpen ne dobjátok ki őket az első alkalom után! Na, de mégis hány alkalmat takar az, hogy „többször”? Ez az a kérdés, amire egyáltalán nem lehet konkrét értékkel válaszolni. Az elkészülő ital egy idő után egyre gyengébb lesz, és ilyenkor pusztán a Ti ízléseteken múlik, hogy felöntitek-e még egyszer vízzel. Sokan szeretik még azt is, amikor már csak egészen enyhe teaíze van az italnak.

Azt hiszem minden lényeges információt leírtam, ennyi már biztosan elég ahhoz, hogy Ti is szuper jeges teát készíthessetek. Ha mégis maradt kérdésetek, tegyétek fel nyugodtan, és igyekszem megválaszolni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése