Hogyan teázzunk otthon?

Mostanában ritkán van új bejegyzés, mert nem igazán tudom, miről írjak. Kissé elvesztettem a motivációt, hogy a sokadik filteres tea ízét is megpróbáljam elemezni, hiszen túl nagy különbség nincs köztük, és óriási szerencse kell, hogy olyat találjak, amiből a teszt után szívesen megiszom a maradékot is. Prémium kategóriás kínai teákat viszont nem veszek heti rendszerességgel, és azt is jól tudom, hogy ezek iránt kisebb a kereslet, így valószínűleg az értékelésük is kevesebb olvasót érdekelne. 

Azonban vannak opciók a két véglet között is, és most erre szeretnék rávilágítani. Ebben a bejegyzésben azt szedem össze, hogy mit tehet az, aki továbblépne a filtertől, de nem akar ennek érdekében egy kisebb vagyont kiadni. Nincs szükség nagy változtatásokra, pár apró lépés elég ahhoz, hogy jelentős haladást érjünk el a minőségibb teázás irányába. Először is nézzük az otthoni kezdőszett elemeit:
  • tea
  • víz
  • vízforraló
  • csésze
  • szűrő

I. Tea

Egy átlagos doboz tea nagyjából 400 forintba kerül, de, ha a 100 grammra vetített árat nézzük, akkor már 1200-1300 környékén járunk, és ennyiért akár szálas teát is lehet venni. Kezdetben nem kell a profi kínai teaházak kínálatából választani, bőven megteszi a Somerset vagy a Dalington teabolt is, mindkét helyen lehet találni 1500 Ft alatti teát. Az aromákkal megbolondított filterek után erős lehet a kísértés, hogy a szálas verzióból is valami ízesítettet vegyetek, én azonban inkább a natúr teákat javaslom, hogy valóban a növény ízét érezzétek. Elsőre talán gyengének fog tűnni, hiszen nem olyan “agresszív”, mint a mesterséges ízesítés, de idővel rájöttök majd, hogy sokkal természetesebb, izgalmasabb és finomabb is.

II. Víz

Sokan hajlamosak elsiklani felette, pedig kiemelt jelentőségű tényező, hiszen ez a csészénkbe kerülő ital fő alkotóeleme. Ha a felhasznált víznek van valamilyen kellemetlen mellékíze, abból sosem lesz jó tea. Érdemes minél alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvizet vagy szűrt vizet használni. 

III. Vízforraló

A lényeg: felejtsük el a mikróban való vízmelegítést! A tűzhely is szóba jöhet, de az több macera és idő, ezért én inkább a vízforralót ajánlom. Kezdetnek a legegyszerűbb model is megteszi, aztán később lehet fejleszteni a teás szettet mondjuk egy hőfokkijelzős, melegen tartós modellel.

IV. Csésze

Ez a pont talán nem szorul különösebb ismertetésre. Vagy két csészére vagy egy kannára és egy csészére lesz szükség. Mielőtt beleteszitek a teát, érdemes előmelegíteni.

V. Szűrő


Oké, a teatojás és a tölthető papírfilter is megoldás, munkahelyi teázáskor még rendben is vannak, de egyik sem olyan jó, mint amikor a levelek szabadon úszkálhatnak a forró vízben. Így sokkal több helyük van kiázni, és ez érződik a tea ízén is. A képen láthatóhoz hasonló szűrőt ezer forint alatt be lehet szerezni a háztartási boltokban, de valószínűleg a multikban is találtok valami hasonlót.

Ezek tényleg csak az alapok, de ennyi elég ahhoz, hogy bárki egyszerűen el tudjon indulni a minőségi teázás útján. Mindegyik esetben van egy csomó továbbfejlesztési lehetőség, és az összes pontról tudnék akár külön bejegyzést is írni, szóval várom a visszajelzéseiteket, hogy miről olvasnátok szívesen. Szóba kerülhet a teakészítés módja, a munkahelyi teázás vagy akár a kezdéshez ajánlott konkrét teák is.

8 megjegyzés:

  1. Na de jó :D
    Akartam javasolni, hogy hívj meg vendégeket, és közösen írjatok valami jót. Nálunk a fórum is leállt sajnos, Bencével ketten maradtunk a végén, annyit meg nem kóstolunk, hogy rendszeres téma legyen a teázás :(
    Én próbáltam minél több embert odacsábítani, hát kb. 2-3 ember jött. Inkább saját gyógynövényt isznak a kertészek.
    Na akkor gyorsan válaszolok is :D

    I. így van, és persze cukrot, mézet tilos beletenni ;) teljesen más íze van már a bolti filteresnek is cukor meg citromlé nélkül. Azt is lehet szeretni, nem mondom hogy nem, nagymamám málnaszörpöt tett mindig a teánkba.
    Sajnos kicsit elszaladtak az árak, de betáraztam, most már csak üríteni kéne, hogy új ízekre tudjak vadászni.

    II. 500mg/l alattiak már jók, sokkal alacsonyabbak meg már nagyon drágán kaphatóak.
    Egy kis olvasnivaló, most találtam:
    http://kfg.hu/~peti/projektmunka/pdf/asvanyviz.pdf
    Aquarius Jégkristály, nekem bejött. Van sima Jégkristály, az is nagyon jó, csak drágább. Ellenben a tesco sajátmárkása már khhm...
    Régóta gondolkodom a 20 literes nagy palackokon, tudnám használni a kertben, mint önöntöző locsolót :D Az a jó bennük, hogy nagyon alacsony az ásványianyag tartalmuk, és olcsóak. Csak még nem sikerült beszereznem... meg kell egy szerkezetet hegesztenem, amivel tudok önteni is belőle :D

    III. Az a lényeg, hogy hőfokkapcsolós legyen, és rozsdamentes acél. Nem műanyag, nem tescos. A kívánt hőmérsékletre tudod melegíteni a vizet.

    IV. És itt majd ki lehet térni a köv. részben a módszerekre ;) emlékszem, elég sokat kísérleteztem, aztán végül vettem egy kis 80ml-es csészét, az volt a tuti. Utána egy szűrőt, amit azóta gyógyteákhoz használok csak... bááár és akkor V-ös pont, a gyógyteát elvileg nem illik fém eszközzel érinteni. Vagy hosszabb ideig fémet tenni bele, nem tudom miért. És azt sem tudom, hagyományos teánál miért szabad...

    Mülleres szűrők nagyon jók, hatalmas filter, bőven ki tud benne ázni a tealevél, súlya nincsen, könnyen mozgatják a levelek. Munkahelyre első osztályú.

    Szépen lassan majd mindenről írsz :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a kiegészítést! :) Pár megjegyzés a pontokhoz:
      I. abszolút egyetértek, nem véletlenül nem szerepelnek a különböző ízesítők a listában. :)

      II. Én most egy Laica vízszűrő kancsót használok olyan betéttel, ami elvileg direkt kávéhoz és teához való:
      http://www.mosolygoviz.hu/laica_coffee_tea_bi_flux_szurobetet_3_db
      Ízre nekem bejött, és hosszú távon gazdaságosabb, mint a palackos víz, de, ha valakinél csak pár üveg fogy el havonta, akkor nem éri meg.

      III. Szerintem első lépésként a tescos műanyag is sokkal jobb, mint a mikró, de persze a rozsdamentes acél jobb választás. A hőfokkapcsoló jó dolog, de az olyan modellek általában drágák, egy vízforraló + folyadékhőmérő párosítás olcsóbb megoldás. Eleinte kevésbé kényelmes ugyan, de egész gyorsan ki lehet tapasztalni, hogy mikor hány fokos a víz. Én már csak nagyon ritkán mérem a pontos hőmérsékletet.

      V. A fém elvileg tényleg nem tesz jót a gyógyteának, de hasonló szűrő kapható műanyagból is, másrészt ezzel csak pár másodpercig érintkezik az ital, amíg átöntöd rajta. Munkahelyre tényleg megfelel a Mülleres papírfilter, viszont otthon érdemesebb szűrni.

      Törlés
    2. II. Na igen, ezekre is nagyon rá vannak állva mostanság az emberek. Én azért összehasonlítanám, pl. laborban, hogy az otthoni csapvíz milyen, és milyen lesz az, amit átszűrtem valami géppel vagy tablettával.

      III. Háát, szerintem mi olcsóbban vettük, most nézem, 8-10 ezerért már kapható hőfokszabályzós vízforraló. Oké, nem a tescos 3 ezer forintos, de rozsdamentes, hőfokszabályzós, és szerintem hőn tartani is tud a legtöbb. Végül is tényleg nem olcsó, de annyira nem is vészes, akármin meg lehet spórolni az árát ha arról van szó :D

      + egy ráadás :D
      Nos, egy új dolgot is láttam :D A Log Horizont című japán amimében.
      A szereplő meghámozott egy almát, és a héját rádobta a teáskannában lévő vörös, hosszabb szálúnak tűnő teálevélre :D érdemes lenne kipróbálni, hátha van valóságalapja.

      Törlés
  2. És basszus van aki megveszi...
    http://www.olcsobbat.hu/termek/catler_tm_8010-4f8cbed0c1a99f7b6e008a4b/
    Mondjuk nem is drága, van akik 300 ezres kávéfőzőket vesznek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos van erre is igény, de helyettem inkább ne főzze egy gép a teát :)

      Törlés
    2. Divattea.
      Van akinek minden nap elmondhatom, hogy nem szabad a gyógyteát 1 óráig áztatni, mindig az lesz a válasz, hogy hát így jobban kiázik a hatóanyag... az első három próbálkozás után hagytam a francba, még Gyuri bácsinak sem hinne... akinek egy rakat teáját amúgy megcáfolták, de hát a néphagyomány csak ilyen, egy-két recept kifejezetten ártalmas az egészségre. Az irakiak bárányt áldoztak a vb selejtező előtt...

      Törlés
  3. Még egy dolog, tesco green, úgy döntöttem megpróbálom, hátha :D van egy-két újdonság szerencsére a piacon, nem tervezel erről írni?

    VálaszTörlés
  4. Na, semmi újdonság? :D
    Láttam a DM-ben is egész jó teákat, szerencsére fejlődik a teás kultúra. 25-30 grammok, picit talán drágábbak.
    Most a tesco-s zöld teát kóstolom meg, hátha ;)

    VálaszTörlés